X

EAP

Euregionale atelierprijs 2008


  • Data
  • Locatie: Hasselt
  • Jaar: 2008
  • Status: Expo uitgevoerd

Macro
Beringen is een stad met veel verouderde scholen, daarom bestond de opdracht erin een campus te ontwerpen op het braakliggende Bogaersveld, +300m van het bestaande centrum. Door middel van zichtassen te trekken wordt er een link gelegd tussen het oude centrum en het Bogaersveld. De afgeronde gebouwen zorgen voor spanning en begeleiden de bezoeker over de site.

Meso
Education = mine . college², staat voor het ontwerp van een nieuwe middenschool op het Bogaersveld. Het gebouw is opgevat als een cirkel die zich weg plooit van de straat en opent naar het plein. Deze geplooide vorm kan opgevat worden als een soort van golvend tapijt, dat dienst doet als één grote ontmoetingsplaats voor de verschillende culturen in Beringen. Het glasgebruik binnenin wekt de indruk dat de grenzen tussen binnen en buiten vervagen en dat alles wordt opgenomen in een ‘open school’.
Dit wordt ruimtelijk nog versterkt door de vides en gebogen vormentaal. Op de beneden-verdiepingen bevinden zich de algemene functies, zoals: cafetaria, secretariaat, bibliotheek…,etc.

terwijl op de boven-verdiepingen de verschillende velden liggen: talen, wetenschappen, zachte sector en harde sector. Hoewel de velden afzonderlijke delen zijn, worden ze vormelijk samengebracht tot één geheel, wat het gevoel van samenhorigheid ten
goedekomt.

Micro
Op microniveau, zorgt de open structuur voor een afwisseling tussen open studieruimtes en afgesloten leslokalen. Deze worden onderling gescheiden door  exibele opberg wanden, waardoor de lokalen gemakkelijk aangepast kunnen worden. De gebogen vormentaal wordt met betonnen zitelementen doorgetrokken op het plein en in de patio’s. Om de mix van culturen te verbeelden, worden de glazen gevels aan de buitenkant van de halve cirkelvorm bekleed met foto’s uit de verschillende werelddelen. Deze worden verknipt en door elkaar geplaatst, zodat er een puzzel ontstaat met beelden uit de hele wereld.