X

OP TOP

Uitbreiding van een bungalowwoning


  • Data
  • Bouwheer: Particulier
  • Locatie: Bonheiden
  • Jaar: 2009 - 2010
  • Status: Uitgevoerd
  • Programma: Wonen
  • Oppervlakte: 120 m2

Concept
Aangezien het perceel zich situeert in het midden van een traditionele woonwijk, zoals we die in Vlaanderen frequent aantreffen, was dit een zeer groot gegeven. Temeer omdat het perceel een zeer beperkte oppervlakte had met rondom de woning restzones van ongeveer 3m. De conclusie was dat er geen volwaardige buitenruimte aanwezig is voor de ontplooiing en ontwikkeling van een gezin. Om hierop in te spelen is het belangrijk om kinderen de vrijheid en ruimte te geven aangepast aan de eigen noden (toilet, douche en speelruimte).

De eerste stap in het ontwerpproces heeft erover beslist om de slaapkamers, van de ouders en die van de kinderen, uit elkaar te trekken. De keuken op het gelijkvloers wordt opengewerkt en zo ontstaat er één grote leefruimte. De ouders krijgen hun slaapkamer op het gelijkvloers met een eigen badkamer en dressing. Op het verdiepingsniveau wordt slechts de helft van de oppervlakte ingericht als slaapruimtes voor de kinderen. Deze zijn georiënteerd op een patio die dienst doet als ployvalente buitenruimte. Door de ramen te laten verspringen, ontstaat er niet alleen een interessante en speelse compositie maar het zorgt er in eerste instantie voor dat de juiste functies privacy krijgen. De muur rond de patio draagt eveneens bij tot het garanderen van de priracy. De hele woning wordt gekalleid om een coherent geheel te creëren.

Het 'toekomst' aspect hier in het ontwerp heeft bijgedragen tot een flexibele en multifunctionele indeling. Zo kan men ervoor opteren om de eerste verdieping in te richten als loft of appartement met bijhorend terras. Het gelijkvloers kan behouden blijven en kan dienst doen als een woning voor rolstoelgebruikers. Beide wooneenheden kunnen afzonderijk functioneren iets wat in de toekomst zijn vruchten kan afwerpen.