X

RS LAB

Bouw van een bedrijf en winkel


  • Data
  • Bouwheer: Runners Service Lab
  • Locatie: Zwijndrecht
  • Jaar: 2010 - 2012
  • Status: Uitgevoerd
  • Programma: Bedrijf en winkel
  • Oppervlakte: 2400 m2

Een staalbouw met twee bouwlagen combineert een niet alledaags bedrijfsprogramma met oa. looppistes (45m en 35m), scan en testlokalen met een showroom, kantoren, leslokalen, productie- ruimten en een woonfunctie. Bij de snelweg creëert de eerste verdieping een beschutte en geaccentueerde toegangszone duidelijk herkenbaar achter het naburige gebouw. Een schuine wand richt zich op het gelijkvloers naar de aanpalende tuin waardoor op de verdieping ruimte ontstaat voor een terras aansluitend op de cafetaria en het appartement. De gesloten rechter zijgevel beschermd de hightech meetfuncties en leent zich uitstekend als parkeerwand. Een centrale vide is de eyecatcher bij de toegang en vormt de verbinding tussen de kantoren en de winkel.

Voor de professionele looppiste op de verdieping werd een onafhankelijk gefundeerde betonmodule gemaakt. Deze beperkt de omgevingstrillingen tot een minimum; een must bij de opstelling van de gevoelige meetapparaten.

In de bedrijfsfilosofie van Runner Service Lab neemt naast technologie ook ecologie een belangrijke plaats in. In het gebouw werd dit vertaald in een slim ontwerp en een intelligent gebruik van groene energie.
Bij de schil van het gebouw werd bewust gekozen voor een compact volume en om bovenop de huidige strenge energienormen extra isolatie te voorzien. De raamoppervlakte werd beperkt. De grote raampartij bij de toegang wordt door de bovenverdieping afgeschermd van de zuiderzon.
Opmerkelijk zijn de 3 sheddaken. Natuurlijke daglicht is belangrijk voor de aangename werksfeer in kantoren en winkelruimte. Noorderlicht heeft hierbij niet de storende effecten van direct zonlicht en dringt in de centrale vide zelfs door tot bij de hoofdtoegang. De gesloten zuidgerichte hellingzijde van de sheddaken leent zich vervolgens voor het plaatsen van zonnepanelen. De extra hoogte wordt gebruikt voor nightcooling in de winkel, looppiste en kantoren. ’s Nachts zorgt een natuurlijk schouweffect voor afkoeling van het gebouw. Een grote ventilator behorende bij de loopband in de piste beneden versterkt indien nodig de luchtstroom.
In de centrale technische ruimte vormt een buffervat van 3000L het hart van de verwarming. Deze ‘warmwaterbatterij’ wordt ecologisch gevoed door een grondwarmtepomp, lucht-waterwarmtepomp, een zonneboiler en een wkk en is computergestuurd. De warmtepompen zorgen bijkomend voor extra koeling in de testlokalen en bij extreme weersomstandigheden in de kantoren en winkel.
De energiezuinige verlichting, de “eco-efficient-lift”, de productieruimte en diverse pompen/ventilatoren werken op elektriciteit. Deze wordt ecologisch opgewekt door zonnepanelen op het dak, een kleinschalige windmolen en de wkk bij gebrek aan de eerste twee; In de toekomst wordt er ook een laadpaal voor elektrische wagens voorzien.

Naast het gebouw wordt een grote tuin aangelegd met inheemse plantensoorten. Een Finse piste van 700m in deze tuin biedt de lopers de kans zich op te warmen voor het testen. De tuin is eveneens de ideale overgang naar de aanpalende landbouwzone en woningen. De verharding rond het gebouw is volledig waterdoorlatend. Regenwater van de daken wordt gefilterd en hoofdzakelijk gebruikt in het gebouw. Overtollig regenwater wordt gestockeerd of geïnfiltreerd. De voorgevel wordt ’s nachts met RGB-leds uitgelicht. De kleurschakeringen refereren naar de kleurgerelateerde drukpatronen in het logo van Runners Service Lab.